YÜZME HAVUZUNDA BULUNAN SİSTEMLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Havuz Makine Dairesi ve Havuz içi kullanılacak malzemeler hakkında bilgiler

 

 

1.YÜZME HAVUZLARINDA BULUNAN SİSTEMLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

 

  1. Yüzme Havuzu

 

Yüzme Havuzlarında sivri ve keskin köşeler bulunmamalıdır. Havuzun derinliğinin değiştiği yerler farklı renkte seramiklerle belirlenmelidir. Ayrıca havuzun çevresinde derinlikleri belirleyici yazılar koyulmalıdır. Havuzun çevresi kaymayı önleyici zemin kaplama malzemesi ile kaplanmalıdır.

1.2.Havuz İçi Aydınlatma Lambaları

 

Havuz içini aydınlatmak için su altı aydınlatma armatürleri kullanılır. 300 watt ve 12 voltla çalışılır. Havuzun içinde yüksek voltajla çalışılan lambalar kesinlikle kullanılmaz.

1.3.Havuz Taşma Kanalı

 

Havuza giren insan sayısı oranında havuz suyu taşarak bu kanallar aracılığıyla denge deposuna gider. Bu kanalların üzerinde ultraviyole ışınlara dayanıklı PVC malzemeden yapılan ızgaralar kullanılmalıdır.

1.4.Yağmur Kanalı

 

Havuz taşma kanalının dışında bulur. Çevreden gelebilecek suların, havuz suyuna karışmasını önler.

1.5.Denge Deposu

 

Havuzdan taşan sular, taşma kanalı aracılığıyla bu depoda toplanır. Havuz suyu eksildikçe bu depoya toplanan sular tekrar havuza gönderilir. Denge deposu, aynı zamanda ters yıkama işlemi sırasındaki su ihtiyacını da karşılar. Normal su sirkülasyonunun %70’i denge deposunda karşılanır.

1.6.Havuz Dip Emiş Izgarası

 

Havuz suyu bu ızgaradan geçerek sirkülasyon pompaları aracılığıyla filtreye gönderilir. Filtre edilen su, yan duvarlarda, tabanda veya yanda bulunan havuz nozullarından geçerek tekrar havuza döner. İşletme sırasında dip emiş vanası kontrol edilmeli, havuz içerisinde yüzücü varken kapalı tutulmalıdır.

1.7.Vakum Hattı

 

Havuzun süpürülme işlemi sırasında kullanılır.

 

1.8.Sirkülasyon Pompaları

 

Havuzun suyunun emilip, kıl tutucu ve kum filtresinden geçirildikten sonra tekrar havuza dönmesini sağlar.

1.9.Sirkülasyon Pompa Ön Filtresi

 

Sirkülasyon pompalarının önünde bulunur. Havuzu kirleten iri yüzücü parçaları ( saç, çam ibreleri, tekstil elyafları vs.) tutmaya yarar.

1.9.1.Ön Filtre Temizliği

 

Temizlik yapılacak pompa elektrik panosundan kapatılır. Pompa emme ve basma vanaları kapalı konuma getirilir. Ön filtre kapağı açılır, ön filtre yerinden çıkarılır. Kava kirler el ile yapılmış kirler basınçlı su ile temizlenir. Ön filtre yerine konulduktan sonra , ön filtre kapağı yerine takılır. Pompa emme ve basma vanaları açık konuma getirilir. Pompa elektrik panosundan açılır. Diğer pompaya geçilir.

1.10.Kum Filtresi

 

Havuz suyunu kirleten iri bulandırıcı maddeleri ( deri pulları, yağ, sabun artıkları vs.) tutmaya yarar. İçinde filtrenin hacminin yaklaşık olarak 2/3 oranında kum bulunur. Havuzdan gelen su filtreye üstten girip, süzülerek alttan çıkar ve tekrar havuza döner.

1.11 Dozajlama Ünitesi

 

Filtreden geçirilen su, havuza tekrar dönmeden önce kimyasal işlemden geçirilir. Quickchlor- L (sıvı klor), GK pH (-) (sıvı asit), Algaecide-Bio (yosub önleyici), Clearflocak-L (sıvı topaklayıcı), Clearflock-L Pack (sürekli temizleyici), Clearflocak-L Polydadmac (topaklayıcı) gibi imyasal maddeler bu ünite aracılığı ile havuz suyuna verilir.

1.12. Isı Eşanjörü

 

Isıtmalı havuzlarda, havuz suyunu ısıtmak için kullanılır. Genellikle sıcak su kazanından gelen suyla veya güneş enerjisi ile ısıtma yapılır.

2.HAVUZ İŞLETME BİLGİLERİ

 

Şekil 1’de bir yüzme havuzuna ait mekanik tesisat projesi görülmektedir. Bu şekil üzerinden sirkülasyon sistemleri inceleyelim.

 

 

 

Yapılacak işler

Açık

Kapalı

Normal filtrasyon

1-2-4-5-6-9

3-7-8-10-11-12

Süpürge (vakum)

1-3-4-5-6-9

2-7-8-10-11-12

Ters yıkama

1-4-5-7-10

3-6-8-9-11-12

 

Durulama

1-4-5-6-8

3-7-9-10-11-12

 

 

Vanalar

 

01-Denge Deposu Dip Emil Vanası 02- Havuz Dip Emiş Vanası

03- Süpürge (Vakum) Vanası 04- Pompa Emiş Vanası

05- Pompa Basma Vanası 06- Filtre Giriş Vanası

07- Ters Yıkama Vanası 09- Havuz Besleme Vanası 10- Ters Yıkama Vanası

  1. Havuz Tortu Boşaltma Vanası

 

  1. Denge Deposu Tortulu Boşaltma Vanası

 

ŞEKİL 1

 

 

YAPILACAK İŞLEM

AÇIK

KAPALI

NORMAL FİLTRASYON

1-2-4-5-6-9

3-7-8-10-11-12

SÜPÜRGE

1-3-4-5-6-9

3-7-8-10-11-12

TERS YIKAMA

1-4-5-7-10

3-6-8-9-11-12

DURULAMA

1-4-5-6-8

3-7-9-10-11-12

 

 

ŞEKİL 2

 

 

FİLTER (FİLTRE)                                           Normal filtrasyon çevirimi gerçekleştirir.

 

BACKWASH (TERS YIKAMA)                    Kum filtresini ters yıkatmak için filtrasyon ters çevirir.

RINSE (DURULAMA)                                   Ters yıkama işleminden sonra, filtre e borularda kalan tortuyu

 

atmak için kullanılır.

 

WASTE(ROGAR)                                          Havuz suyunu direkt olarak rögara tahliye etmek için kullanılır.

RECIRCLATE(ÇEVRİM)                                Havuz suyunu filtreden geçirmeden sirkülasyon yapmak için

kullanılır.

 

CLOSED(KAPALI)                                       Sistemi her koşulda kapalı tutmak için kullanılır.

Bu pozisyonda

 

pompalar kesinlikle çalıştırılmamalıdır.

 

UYARI                                                        Çok yollu vana pozisyonları değiştirilmeden önce pompalar

mutlaka kapatılmalıdır.

 

2.1. Normal Sirkülasyon Ve İşletme Bakımı

 

Bu sirkülasyonda amaç havuz suyunda bulunabilecek iri yüzücü ve iri bulandırıcı parçaları kıl tutucu ve kum filtresinde tutmak, arıca suyu havuza tekrar göndermeden önce kimyasal işlemden geçirmektir. Bu amaçla normal sirkülasyonda açık olan vanalar, 1-2-4-5-9’dur . diğer vanalar ise kapalı konumda olmalıdır. Havuz suyunun taşma miktarı 1 ve 2 no’lu vanalardan ayarlanır. 1 no’lu vana tam açık tutulur. 2 no’lu vana ise kısılarak istenilen taşma miktarı ayarlanır. Filtrasyon sisteminin çevrim zamanı 5-6 saat eğer pompaların kasapitesi 5- 6 saatte çevrimi tamamlamaya yetmiyorsa o zaman yedek pompanın da devreye alınması gerekir.

Filtrasyonun yetersiz olması, suyun parlaklığını kaybetmesine yol açar. Filtrasyon pompaları günde 24 saat çalıştırılmalıdır. Sirkülasyon pompalarının önünde yer alan kıl tutucular haftada3-4 kez temizlenmelidir. Bu işlem için sistemi durdurmaya gerek yoktur. Her pompanın önündeki vanalar ait olduğu pompa durdurulduktan sonra kapatılır ve kıl alındıktan sonra kapak kapatılır. Kum filtresinin üzerinden, sisteme girebilecek havayı tahliye etmek amacıyla hava purjörü bulunur. Purjörün tıkalı olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir. Tıkalı kum filtresi hava ile dolar ve filtrelerde tutulan bulandırıcı maddeler tekrar havuza dönerek, havuz suyunun bulanmasına yol açar. Hava tahliye borusunun vanası kısık bir şekilde açık tutularak bu riski azaltır.

2.2 Havuz Süpürme İşlemi ( Vakumlama)

 

Havuzun dibine çöken kum ve diğeri iri tanecikleri vakumlama sistemiyle havuz süpürgesi yardımıyla temizleyebilirsiniz. Havuzun süpürülmesi aynı zamanda havuz tabanını ve yan duvarlarının yosun tutmamasını, dolayısıyla kayganlaşmamasını sağlamaktadır. Havuz süpürme işlemi için robot süpürgeler kullanılabilir. Genellikle büyük havuzlar için uygundur. Ancak bilinçli bir elemanın süpürge ile yapacağı işlem daha iyi sonuç vermektedir. Şekil 1’e göre vakumlamada açık olması gereken vanalar, 1-3-4-5-6-9’dur. Diğer vanalar ise kapalı konumda olmalıdır. Vakumlama (süpürme) işlemi sırasında çalışan pompa azaltılır.

Vakumlama kuvveti 1 ve 3 no’lu vanadan ayarlanabilir. Yüzme havuzları her gün düzenli bir

şekilde sürülmelidir. Görünürde kirlilik yoksa bile yosunlaşma ve kayganlaşmayı önlemek için

 

vakum yapılmalıdır. Yan duvarlar dahil havuzun tüm yüzeyleri süpürülmeli, özellikle de köşeler ihmal edilmemelidir. Süpürme işlemi bittikten sonra, vakum hattının vanası mutlaka kapatılmalı ve havuzda bulunan nozullarının kapakları yerine takılmalıdır.

Süpürge işleminden önce, süpürge hortumu havuz suyunun içine batırılarak, hortum içinde hava kalmaması sağlanmalı, bu işlemden sonra süpürge hortumu, süpürge emiş ağzına yerleştirilmelidir.

2.3.Ters Yıkama İşlemi

 

Normal sirkülasyonda, havuz suyunda bulunan iri bulandırıcı maddeler kum filtresinde tutulmaktadır. Bu nedenle kum filtresi zamanla kirlenerek tıkanır ve görev yapamaz duruma gelir. Filtrasyonun iyi yapılmaması nedeniyle de havuz suyu donuklaşır, parlaklığı gider. Kum filtresinin temizlenmesi işlemine ‘’ters yıkama’’ diyoruz.

Kum filtresinin kirlendiği, üzerindeki manometre basıncının artmasından anlaşılır. Manometredeki basıncın yükselmesini beklemeden düzenli olarak haftada iki defa ters yıkama yapmak gereklidir. Böylece hem filtre fazla tıkanmadan temizlenmiş olur, hem de havuza taze su verilir. Şekil-1’e göre ters yıkama işleminde açık olan vanalar 1-4-5-7-10’dur. Diğer vanalar ise kapalı konumdan olmalıdır. Ters yıkama yaparken, çalışma pompa sayısını azaltır. Eğer suyun sirkülasyon hızı azaltılmazsa, fitredeki kumlar ters yıkama suyu ile birlikte rögara gider. Filtrenin hava kompresörüne bağlantısı yapılmışsa ters yıkama sırasında hava vermekte fayda vardır. Ters yıkama süresi, filtrenin kirlilik derecesine göre değişir. Ters yıkama şişesinden, temiz su geldiği gözleninceye kadar işleme devam edilir.

2.4.Durulama İşlemi

 

Ters yıkama işlemi bittikten sonra, mutlaka durulama yapılmalıdır. Durulama yapılmasan normal sirkülasyona geçilirse havuzun bulanmasına yol açılır. Şekil -1’e göre durulama işleminde açık olması gereken vanalar 1-4-5-6-8’die. Diğer vanalar kapalı konumda olmalıdır. Ters yıkama şişesinden suyun netleştiğini (berraklaştığı) görülünce işleme son verilir.

2.5.Direkt Boşaltma İşlemi

 

Acil bir nedenle veya sezon açılmasan önce bakım amacıyla havuz suyu denge deposu boşaltılma istenirse bu işlem yapılır. Şekil-1’e göre direkt boşaltmada açık olan vanalar 11 ve 12‘dir. Diğer vanalar kapalı konumda olmalıdır. Ayrıca sirkülasyon pompaları ile de ters yıkama hattından boşaltılabilir. (1-2-4-5-6-7) açık diğer vanalar kapalı konumda olmalıdır.

2.6.Dozajlama Sistemi

 

Havuz suyuna kimyasal işlem uygulanmaya yarayan bir sistemdir. Dozajlama sisteminin otomatik olması tercih edilmelidir. Dozaj pompalarının kapasiteleri; havuz suyunun günlük klor ve asit gereksinme miktarına göre belirlenmelidirç biri klor, biri asit, üçüncü pompa ise Cleasflocak-L (çöktürücü) ve/veya Algacide-Bio (yosun önleyici) kimyasallarını dozlamak için kullanılır.

Eğer otomatik sistem yoksa ve tek pompayla (tercih edilmemeli) hem klor, hem asit veriliyorsa, her işlemden sonra pompadan mutlaka su geçirmek gerekir. Örneğin pompa bir süre asit için kullandıktan sonra önce su çektirilmeli daha sonra klor için kullanılmalıdır. Aksi halde klor ve asit pompanın içinde reaksiyona girerse, hem sağlık açısından tehlikeli olur ,

 

hem de pompanın ömrünü azalır. Eğer pompa arızalanırsa, klor denge tankında, asit ise geceleri havuza yüzeyden verilebilir.